Danske turister kan ikke fylde hullet efter udenlandske feriegæster

– Mandag morgen 11. maj kom meldingen om, at grænserne er lukket frem til og med 31. maj, og det får Per Dam, direktør hos feriehusbureauet Sol og Strand, til at reagere.

Kontrolleret åbning
– Vi håber, at der i denne uge findes en løsning med en kontrolleret åbning af grænserne fra 1. juni. En åbning 1. juni er afgørende for turismen, siger Per Dam.
Samtidig efterlyser han, at der fra politisk side gives mere tid at navigere efter.
Eksempelvis betyder mandagens melding om lukkede grænser i også maj, at der er for kort tid til at genudleje de feriehuse, som kommer til at stå tomme, når de udenlandske feriegæster nu ikke må rejse til Danmark.

Kan ikke fylde hullet
Og selv Per Dam glæder sig over, at der en stigende interesse fra danskerne for at holde ferie i sommerhuse ved Vestkysten, så understreger han, at danske feriegæster ikke kan fylde det hul, som de udenlandske turister efterlader.
Per Dam pointerer, at danskerne jo ikke har ferie fra maj til oktober, hvor der plejer at komme mange udenlandske feriegæster til Danmark.

Rammer hele ferielandet
Og det er ikke alene udlejningsbureauer, hoteller og feriecentre, der kommer til at mærke de lukkede grænser, men hele ferielandet.
– Hver gæst bruger 36 procent af sine udgifter under ferien på selv opholdet, mens de 64 procent bliver brugt lokalt på at gå på cafe, restaurant, oplevelser, købe dagligvarer og shoppe, siger Per Dam.
– De sidste 10 år har der været en vækst i kystturismen, og det har givet et grundlag for vores arbejdspladser, infrastruktur og skoler. Men nu risikerer vi, at det hele ramler, siger Per Dam.
– Derfor er det vigtigt at finde en løsning med en kontrolleret åbning af grænserne 1. juni.

Lasse Nielsen håber også på, at vi hurtigt kommer nærmere en normalisering. Foto: Vores Jammerbugt

Normalisering
Også Spar-købmand Lasse Nielsen med butikker i Blokhus og i Hune håber på, at grænserne åbnes, og at vi kommer så tæt på normalisering som muligt.
– Generelt for området er vi spændte på sæsonen. Her plejer jo at være mange tyskere på dette tidspunkt, siger han.

Håber de kommer senere
Lasse Nielsen fortæller, at der fra nu af og resten af året plejer at være mange tyske feriegæster i området.
– Vi håber, at når de ikke kan komme hertil nu, at de så senere på året i august eller september vil komme til Blokhus og Hune i endnu højere grad, end de plejer. Men vi ser selvfølgelig gerne, at man åbner grænserne 1. juni. Det vil give mere ro i maven, siger Lasse Nielsen.

Sluppet fint igennem indtil nu
Dog er de tyske gæster ikke den helt store kundegruppe for Lasse Nielsens butikker.
– De betyder noget for vores salg i ydersæsonen. Men vi har oplevet, at danskerne i stigende grad er taget væk fra byerne og herud i ferielandet. Det har vi kunnet mærke, og vi er sluppet fint i gennem det her. Men for området som helhed, så ville det være godt at komme så tæt på normalen som muligt, hurtigst muligt, understreger han.

De udenlandske gæster på Strandhotellet er overvejende normænd og svenskere. Foto: Vores Jammerbugt

Nordmænd og svenskere
På badehotellet Strandhotellet er det norske og svenske gæster, der kommer til at mangle, men Marie Louise Ebdrup håber, at der i løbet af sommeren vil komme en større søgning til Strandhotellet, som juli sidste sommer var totalt udsolgt.
Dog er ønsket selvfølgelig også her, at grænserne snart kan åbnes.

Restauranter åbner
Men fase 2 af genåbningen varmer allerede.
Lige så snart det blev meldt ud, at restauranter må åbne 18. maj, så begyndte de første reservationer til både overnatning og besøg i Strandhotellets restaurant at tikke ind.
– Vi har jo ikke haft lukket for overnatning, men kun for restauranten, og vi har så tilbudt vores gæster take-away morgenmad samt take-away fra Futten, som de kunne tage med op på deres værelser, fortæller Marie Louise Ebdrup.

Flere konferencer
Og så har det været med til at tage toppen af tabet, at Strandhotellet blev målet for flere erhvervskonferencer, da mange hoteller i Aalborg lukkede ned.
– Men vore omsætning er ikke ligefrem imponerende, konstaterer Marie Louise Ebdrup.