Sammen med politiske kollegaer arbejder borgmester Mogens Chr. Gade hårdt for at få fødevareminister Mogens Jensen  til at ændre reglerne for kompensation til minkavlerne i forbindelse med at deres besætninger slås ned.

Uretfærdig forskel
Med den nuværende ordning får pelsdyravlere med smittede dyr nemlig kun dækket 82 pct. af af deres tab, mens farme uden sygdom bliver dækket 100 pct.
– Det er en menneskelig tragedie. Mange af avlerne har bygget deres farme op gennem en menneskealder og mister nu det hele. Det er forfærdeligt, siger borgmesteren.

Et stort erhverv
– Det her kommer ikke alene til at ramme Gjøl, men Jammerbugt. Minkavl har altid være et stort erhverv i Jammerbugt og givet en masse arbejdspladser samt skattekroner til kommunen i gode tider, siger Mogens Chr. Gade.
– Desuden er der mange affødte erhverv, som også lever af minkfarmene. Det er mureren, tømmeren og brugsen.

Det holder ikke vand
Han har været i kontakt med mange avlere og oplever og deler deres frustration.
– De kan ikke få en erstatning, som er god nok til, at de kan komme videre efter en nedslagtning af besætningen, understreger han.
Og ministerens begrundelse om, at der skal være et incitament til at holde sin farm smittefri, holder ikke vand.
– Hvis man spørger sundhedsmyndighederne, så kan man jo ikke får at vide, hvordan minkene er blevet smittede. Ingen ved, hvordan det er sket, så det hænger ikke sammen at sige, at der skal være et incitament, pointerer Mogens Chr. Gade.

Faglighed siger fra
Samtidig henviser han til, at LVK-dyrlægerne i stedet for dette slagteri opfordrer til at isolere mennesker og dyr på de smittede farme, til de er raske igen. Det vil også give immune mink.
– Dyrlægerne har på faglig vis påvist, at det, der er gang i nu, i bedste fald er åndssvagt, siger Mogens Chr. Gade.

Fair kompensation afgørende
For ham er det afgørende, at minkavlerne får en retfærdig kompensation samt at man får rejst tilstrækkeligt med tvivl om, at det der foregår nu, også er det klogeste – selv om det løb kan være kørt.
– Hvorfor vil man ikke støtte dette erhverv, ligesom man har støttet andre erhverv under Corona-krisen. Statsministeren har fra start af sagt, at det her er en særlig situation. Så kræver det også særlige løsninger, understreger Mogens Chr. Gade.