Hvorfor må der være 73 i en brugs, men ingen i en restaurant?

– Der er behov for støtte til turisme-erhvervet og detailhandlen generelt, og det skal ske på flere fronter, mener borgmester Mogens Chr. Gade (V).
Dels kan man hjælpe med markedsføring af turistdestinationerne, hvor Jammerbugt Kommune er en af landets største aktører.
Dels bør man målrettet se på mulighederne for at lukke op for forsamlinger og samfundet – for de restauranter, oplevelser og butikker, som holder liv i de feriebyer, man vil markedsføre.

Pres på landspolitikere
Erhvervslivet i turistbyerne er under et hårdt pres, og det lagde indehaveren af en af Blokhus mest markante forretninger ikke skjul på tidligere i en artikel med VoresJammerbugt.
Indehaver af Kalstrups Livsstilshus, Per Kalstrup, efterlyste hurtigt markante ændringer i forbruget, ellers vil det komme til at se yderst sort ud.
Mogens Chr. Gade oplyser, at man fra kommunal side på tværs af politiske skel lægger pres på landspolitikerne for at få dem til at foretage ændringer, der kan hjælpe.

Borgmester Mogens Chr. Gade (V)

Tillad markedsføring uden private midler
Det sker blandt andet med den pulje til markedsføring for fælles vækst i Nordjylland, som fungerede med succes i 2019, hvor det offentlige kom med 30 procent og de private aktører med 70 procent af midlerne.
– Det vil vi gerne gentage i 2020, men de private kan ikke være med. De har ikke pengene. Derfor presser vi fra kommunalt hold på for alligevel at få lov til at bruge de 12 millioner offentlige kroner på markedsføring i 2020. Og så kan de private komme tilbage med en procentdel i 2021, siger Mogens Chr. Gade.
– Der behov for, at der hjælpes med markedsføring, så skal kommunerne nok selv udvikle produkterne, ligesom det private erhvervsliv selv har forstand på at drive deres forretning, understreger han.

Skal gøres national
Hidtil har puljen skullet bruges på international markedsføring, men det giver ikke meget mening nu, hvor grænserne er lukkede, hvorfor det skal tillades, at midlerne kan bruges i Danmark i stedet.
– Vi kommer til at holde ferie hjemme i Danmark, og her er Jammerbugt jo et af de foretrukne feriemål, siger borgmesteren.
– Men hjælpen skal komme nu. Det er lettere at kickstarte et tog, der stadig ruller, end et udrangeret, der holder stille, understreger han.

I brugsen må man gerne
Desuden er det på tide at se på, om restaurationer og andre erhverv kan åbne mere op.
– Når jeg går ned i brugsen i Skovsgaard er der et skilt, som fortæller, at der være op til 73 mennesker i brugsen.
– Hvorfor kan man så ikke sidde på en fortovscafe med en kop kaffe, eller uden for på en restaurant med en god bøf, spørger han.

Beregninger for at åbne op
Mogens Chr. Gade understreger, at selvfølgelig kommer sundheden i første række, men han efterlyser beregninger for, hvad det koster sundhedsmæssigt at åbne for eksempelvis restaurationer og frisører, eller bryllupper med 50 eller 100 deltagere?
– En genåbning skal selvfølgelig ske sundhedsmæssigt forsvarligt, men disse beregninger er tilstede, så nu handler det om at tage et politisk ansvar, siger han.

Meget på spil
– Der er meget på spil. Det hjælper ikke, at vi vil sende børnene i skole, hvis der ikke er nogle til at betale for skolerne. Der kommer en regning på et tidspunkt, og nogle skal jo betale den, pointerer borgmesteren.
– Vi har brug for en politisk beslutning, der giver os tillid til, at vi nærmer os den normale hverdag igen. Hvornår det kan ske, skal jeg ikke gøre mig klog på, men jo før, desto bedre.