Det er selvfølgelige den gyldne og ikke den røde snor, som borgmester Mogens Chr. Gade skal klippe over skærtorsdag 1. april kl. 11.00, når Danmarks største producent af diamantsmykker, Jan Jørgensen Jewelry, åbner sit spændende guldsmedeværksted på Springvandstorvet i Blokhus.
Det vil formidle fortællingerne om håndværket, smykker og design og ikke mindst Jan Jørgensen Jewelrys foreløbige 30 år lange historie.

Følg med på nærmeste parket
I lokalerne vil 7 guldsmede arbejde og give publikum mulighed for at følge med i udførelsen på allernærmeste hold.
Guldsmedene bruger briller, der forstærker synet af deres hænder fem gange, og deres arbejde bliver filmet præcist, som guldsmedene ser det, og vist på skærme på væggene.
Jan Jørgensen Jewelry handler med 100 forretninger landet over.
– Vi skal producere 5.000 diamantsmykker i løbet af det første år. I princippet kunne vi ligge i en skov, men hvis vi vil overleve på håndværket, så skal vi gøre det synligt, fortæller han.
Derfor bliver det 90 pct. værksted og 10 pct. butik med salg af smykker, som gæster og kunder kommer til at opleve i det 300 kvadratmeter store guldsmedeværksted.
Publikum kan følge processen fra start med voks og gipsform i den 1200 grader varme støbeovn til arbejdet med guld, legering og smykker.
Der er også en mindre manuel støbeovn til kurser, hvor man selv kan prøve håndværket.
– Du kan lave din egen vielsesring. Du får hjælp og råd fra guldsmede og adgang til værktøjet. Man lærer det hurtigt, og kvajer du dig, så kan du bare prøve igen, forklarer Jan Jørgensen.

Jan Jørgensen. Foto: Poul Nymark

Historien bag
I vinduerne vil processen fra guld til tråd til ring blive vist med værktøj, og ved den ene indgang kommer en ø med monitors, der fortæller historien om Jan Jørgensen Jewelry, som også bliver vist på monitors på alle vægge.
Men det bliver ikke guld og sølv det hele. Der bliver også en kaffelounge.
– Vi vil også gerne være et sted, hvor får en kop kaffe og en snak med én, man har en aftale med. Et mødested, siger Jan Jørgensen.
Mens det er 90 pct. værksted og 10 pct. butik, så er det også 100 pct. Vesterhav, hvor gulv og vægge giver associationer af sandflugt. Uden for kommer der havemøbler og blomsterkasser på broen samt i det hele taget blomster, og det forsætter indenfor.
– Blomster er naturens smykker.
Og med den nye kollektion, Nordic Design, får du mulighed for at skabe dit helt eget design med Jan Jørgensens smykker.

Som Fort Knox
Sikkerheden er også i top. En meget synlig boksdør leder straks tankerne hen på et Franz Jæger pengeskab og Olsen Banden. Men det er en boks, der er Fort Knox værdig, hvor alle værdier opbevares efter alle sikkerhedsregler og forsikringsselskabers krav.
Desuden er der røgkanoner, og i alle vinduer flere centimeter tykke panserglas.
– De kan holde til, at du kører ind i dem med fuld fart i en stor Audi, og det eneste du får ud af det, er en meget kort Audi, fortæller Jan Jørgensen.

Visioner og velvilje
Han tog tilløb til det nye værksted for tre år siden.
I Aabybro Centret har guldsmede arbejdet i butikken og vænnet sig til, at kunder kigger over skulderen og fået erfaring med at give dem en god service.
– Det har været en slags vuggestue, hvor vi har indstillet os på at skulle til Blokhus, forklarer Jan Jørgensen.
Og, at det netop er Blokhus og ikke Skagen eller Løkken, er ikke tilfældigt.
– Vi har mødt en helt fantastisk velvilje i Blokhus. Her er så mange ildsjæle, der siger ”Yes Jan, det gør du”.
– Der sker så meget visionært i Blokhus. Jeg kan godt lide, at her gør man bare tingene og ser, hvad der sker.