(Foto: Blokhus Natur Camping)
Hvor god er naturen egentlig der, hvor du bor?
Det har forskere på Aarhus Universitet (DCE) i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening kortlagt. Forskerne har netop udgivet Kommunernes Naturkapitalindeks, der opgør naturkvaliteten i samtlige 98 kommuner, og rangerer dem i forhold til hinanden
Indekset blev også udgivet i 2017, hvor det skabte stor lokal debat. Og for anden gang i træk er Fanø Kommune den allerbedste kommune målt på natur.
Jammerbugt Kommune er med i top 20, nemlig på en plads som nummer 19 og er det nordjyske kun overgået af Læsø, Thisted og Frederikshavn kommuner.
Se link til den fulde liste nederst i artiklen.

Jo færre levesteder desto lavere placering
Naturkapitalindekset dækker kort sagt over, hvor mange kortlagte og potentielle levesteder for truede arter, som hver kommuner indeholder. Jo højere rangering, jo flere steder i kommunen kan dyr og planter leve på.
Hver kommune har to placeringer på listen. Én, der dækker over naturkvaliteten i kommunen generelt, og én der kun fokuserer på kvaliteten af selve naturområderne.
Indekset er lavet af forskerne for at give kommunerne bedre mulighed for at arbejde lokalt med at forbedre naturen.

Tænkt som en håndsrækning
Så selvom indekset er hård læsning for nogle kommuner, er det tænkt som en håndsrækning. Det siger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Aarhus Universitet, der står bag Naturkapitalindekset.
– Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet, og har derfor også brug for værktøjer til at kunne arbejde med at styrke den. Denne gang har vi tilføjet en “kun natur”-funktion i indekset, så kommuner med meget by og landbrug kan se deres rangering alene på naturarealer, siger han.

Se her, hvor god din egen kommunes natur er

Hvad er biodiversitet? Læs mere om dyr og planter i Danmark