Jan Jørgensen Smykker havde mandag besøg af kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, som var inviteret til at kigge forbi og besøge landets første åbne guldsmedeværksted.
Jan Jørgensen ville blandt andet gerne gøre opmærksom på, at der er mangel på guldsmede, men også på, hvordan man med det åbne værksted kan drive virksomhed på en anden måde.

Flere elever
For at gøre noget ved problemet med guldsmede har Jan Jørgensen Smykker ansat 5 elever og lige fået udlært to guldsmede.
– Vi har opgivet at ansætte guldsmede. Dem kan vi kun få fat i ved at overbyde vores kollegaer, og det er jo ikke måden at gøre det på, siger Jan Jørgensen.
– Derfor er vi nødt til at trykke på speederen i forhold til uddannelser, og der er mange, som gerne vil i lære, siger han.
Desuden gør Jan Jørgensen faget og dens mange fine finesser og flotte teknikker synlige med det arbejdende værksted, Guldsmederiet på Springvandstorvet i Blokhus.
Her kan kunder og gæster blandt andet se de opgaver, som Jan Jørgensen skulle udføre for 35 år siden for at blive uddannet guldsmed.
– Grundlæggende er det stadig de samme opgaver, som skal udføres i dag for at blive guldsmed. Det har ikke ændret sig væsentlig de seneste 35 år, fortalte Jan Jørgensen blandt andet til ministeren.

Forretning og oplevelse
Desuden får man en fortælling om guldsmedehåndværket, historien og smykkerne, og man kan bogstaveligt talt se guldsmedene over skulderen, mens de er i arbejde og på tv-skærme følge det detaljerede arbejde, som de udfører, mens de er i gang med det ved deres arbejdsborde.
Det er en anden måde at tænke forretning på set i forhold til tidligere, hvor Jan Jørgensen og de andre guldsmede arbejdede i et værksted uden publikum.
– Ministeren fik et godt indtryk af, at vi er en god blanding af kultur, forretning og oplevelser, og der er et grundlag for flere af vores slags også inden for andre brancher, for eksempel chokolade. Der er flere firmaer i Nordjylland, der kunne tænke på vores måde og lægge deres hovedkvarter i Blokhus, siger Jan Jørgensen.