Fødevarestyrelsen synes at have foretaget en kovendingen i sagen om aflivning af mink som følge af Covid-19.

Minkavlere må aflive
Folketingsmedlem Bjarne Laustsen har tirsdag 13. oktober sammen med andre folketingsmedlemmer fået oplyst fra styrelsen, at minkavlerne gerne må slå deres egne mink ned, både i de smittede og de raske besætninger.
Oven i købet vil de nu blive tilbudt løn for at udføre arbejdet.
Det sker efter kraftig kritik af, at Fødevarestyrelsens folk dels er for længe om at få aflivet dyrene og dels ikke magter opgaven.
Blandt andet undslipper flere syge mink fra arbejderne og løber frit rundt på de indhegnede farme.

Venter på udmelding
– Fødevarestyrelsen siger, at det hele tiden har været tilladt for avlerne. Men det passer ikke. Fødevarestyrelsen har helt klart og over for flere parter insisteret på, at styrelsen skulle stå for aflivningen, siger Bjarne Laustsen.
Han afventer dog stadig en officiel udmelding fra Fødevarestyrelsen.

Foto: Lars Hostrup

Demonstration på Gjøl
Og beskeden har heller ikke fået demonstrationerne til at stoppe på Gjøl.
Onsdag morgen fortsatte de nemlig med parkerede biler i siden af indfaldsvejen til byen, ligesom demonstranter tog opstilling langs Kjellerupsvej.
Andre demonstrerede ved Kirkebakken.

Foto: Lars Hostrup

Bom på vejen
Ved byskiltet var der en bom og folk på vejen, da Fødevarestyrelsens folk ankom i selskab med en deling fra Livgarden.
Men efter en kort samtale med politiet fjernede demonstranterne sig og tog bommen med.
– Vi vil have stoppet aflivningen af raske mink og have svar på nogle spørgsmål, fortæller Søren Petersen.
Eksempelvis, hvordan er Fødevarestyrelse nået frem til, at alle besætninger inden for en radius af 7,8 kilometer af en smittet farm skal slås ned.

Utrygge borgere
– Aflivningen trækker ud, og det er spild af skattekroner. Borgerne her er utrygge. 4 gange om dagens marcherer Fødevarestyrelsens folk gennem byen og forbi skolen i ført deres rumdragter. Det er et skrækkeligt scenarie, siger Søren Petersen og stiller flere spørgsmål.
Hvornår vidste Fødevarestyrelsen, at mink er meget modtagelige for Covid-19?
Hvorfor havde man fok ude og lave hegnssyn, når der var Covid-19?
Var nogle af disse folk positive?
Er der personer i Fødevarestyrelsen, som er smittet? Og hvor mange?
Skal tvivlen om smittekæde komme de raske mink til gode?