Det er vigtigt, at vi hjælper hinanden

– Følgerne af COVID-19 virus rammer mange brancher hårdt.
Derfor er det nødvendigt at se på mulighederne for at afbøde det økonomiske slag, der følger i kølvandet på blandt andet lukkede forretninger, skoler og institutioner samt forbud mod forsamlinger på flere end 10 personer.

Lukkede grænser
Og her er det vigtigt at støtte lokalt og støtte dansk for at være med til at sikre, at der stadig er samme brede udbud af oplevelser og butikker på den anden side af krisen – også i ferielandet.
Det understreger Per Dam, direktør for Sol og Strand.
Han lægger ikke skjul på, det kan mærkes på udlejningen af feriehuse, at grænserne er lukkede.

Hold hverdag i feriehuset
Salg til udenlandske feriegæster er stoppet op – der kommer lige nu ingen nye bookinger fra udlandet, og der er mange annulleringer, da udlændingene ikke kan krydse grænsen.
– Vi kan godt se, at der pt. er en mindre vækst i antallet af danskere, der lejer sommerhuse. Det er dog langt fra nok til at opveje de færre udenlandske bookinger, siger Per Dam.
– Vi kan se, at der er flere, der vælger at tage ophold i feriehusene, mens de får hverdagen til at fungere så godt som muligt under de nuværende omstændigheder. De fleste feriehuse har wifi, så der er god mulighed for at arbejde på distancen, og børnene kan følge fjernundervisningen. Der er varer på hylderne hos fødevareforretningerne, så det er muligt at få tingene til at fungere i et feriehus. Samtidig kan man være sig selv og nyde ture i naturen, forklarer Per Dam.

Vigtigt for feriebyerne
Desuden pointerer han, at ud af landets cirka 200.000 feriehuse, så er kun de 40.000 sat til udlejning. Tilbage er 160.000 privatejede feriehuse.
– Man kan sagtens forestille sig, at en del vil tage ud i deres sommerhuse, og det vil være til gavn for feriebyerne, siger Per Dam.
Han peger på, at en feriegæst bruge 36 procent af sine penge på selve opholdet, mens de øvrige 64 procent går til transport, indkøb, shopping, oplevelser og besøg på cafeer og restaurationer i ferielandet.
– Derfor skal vi huske at sige til os selv, at hvis vi også vil have gode oplevelser, butikker og spisesteder efter denne krise, så kan vi hjælpe med at støtte op omkring dem – både nu og senere på året, når der forhåbentligvis igen bliver mere normale tilstande.

Støt Danmark
– Jeg ved godt, at øgede danske ophold i kystområderne lige nu ikke kan opveje tabet af udenlandske gæster, men det er stadig noget, der kan være med til at holde hjulene i gang, siger Per Dam og understreger:
– Støt lokalt og støt Danmark. Det vil være en hjælp til mange.