Der er kommet bump i vejen for befrielses-gudstjeneste i Koldmose Kirke

– Det har i mange år været en tradition, at der i Koldmose Kirke bliver holdt en 4. maj gudstjenesten i anledning af befrielsen efter 2. Verdenskrig.
Med Corona-virus syntes det umiddelbart ikke muligt at holde gudstjenesten, men provst Folmer Toftdahl-Olesen og præst John Christensen er enige om, at det godt kan lade sig gøre alligevel her i 75-året for befrielsen.
De har arrangeret en drive-in gudstjeneste med plads til 50 biler.
Men nu er drive-in arrangementet stødt på en stopklods i form af indhentning af en polititilladelse – dog er det formentlig og forhåbentlig kun et mindre bump på vejen.

Læs mere om selve gudstjenesten sidst i artiklen

Folmer Toftdahl-Olesen har ellers gjort alt hjemarbejdet for at kunne invitere til den særlige gudstjeneste.
Han tog fredag 24. april kontakt til politiet for at sikre sig, at arrangementet kunne gennemføres, og det kunne det uden problemer.
Ovenikøbet fremgik det af politiets hjemmeside, at der ikke skulle gives tilladelser til drive-in begivenheder
– Så vi skyndte os at indrykke en annonce om gudstjenesten i den lokale ugeavis inden fredag klokken 12, som var deadline til avisen tirsdag 28. april, fortæller provsten.

Ændret i weekenden
Men så ville skæbnen, at Justitsministeriet op til eller i weekenden ændrede reglerne således, at man nu skal søge tilladelse til drive-in arrangementer.
– Det fandt vi ud af gennem pressen, så straks mandag morgen ringede jeg til politiet for at søge om tilladelse, siger Folmer Toftdahl-Olesen.
Men politiet havde endnu ikke fået en vejledning om, hvordan ansøgningerne skal behandles.
– Politiet fulgte op med kontakt både på mail og telefon, hvor der blev spurgt ind til arrangementets størrelse, og hvordan det skal foregå, forklarer Folmer Toftdahl-Olesen.

Detaljeret forklaring
Han har blandt andet forklaret, hvordan vagter leder 35 af de 50 biler ind på p-pladsens store afsnit og 15 biler på det lille afsnit.
Der vil være så meget afstand mellem bilerne, at man ikke kan tale sammen. Og biler på det store afsnit må kun rulle venstre siderude ned, mens bilerne på det lille afsnit kun højre siderude.

Tæt på deadline
I går onsdag 29. april var han igen i kontakt med politiet, forgæves.
– De har endnu ikke fået nogle retningslinjer. Jeg blev anbefalet at ringe igen fredag, hvis jeg ikke havde hørt noget, og jeg blev forsikret om, at vores ansøgning vil nå at blive behandlet inden mandag middag 4. maj, siger Folmer Toftdahl-Olesen.
Han understreger, det er tydeligt, at politiet arbejder under pres i disse tider.
– Vi håber, dette blot er en formssag, og vi er sikre på, at politiet gør alt, hvad det kan.

Befrielsesgudstjenesten
Drive-in gudstjenesten i Koldmose Kirke begynder klokken 20.15 med plads til 50 biler.
Først ringer kirkeklokkerne, så vil der være musik med to organister på klaver og trompet samt fælles sang af salmer.
Derefter er der en kort prædiken om den nuværende situation og om at komme hinanden ved, men på afstand samt træk tilbage til 2. Verdenskrig.
Derefter er der atter fællessang og endnu en kort prædiken inden fadervor og velsignelse.
Klokken 20.36 bliver budskabet om befrielsen, som det lød i radioen klokken 20.36 den 4. maj for 75 år siden, afspillet. Der spilles hornmusik, og lyset i kirken bliver tændt.