Race for Oceans Stafetten med indsamling af plastaffald langs den jyske Vestkyst sluttede på Grenen efter en fantastisk event på 456 kilometer fra Sylt til Skagen.
– Igen i år lykkedes vi med at samle over 500 mennesker til vores forskellige aktiviteter, og sammen fik vi samlet 2.083 kilo. havplast. Men nu skal vi videre, simpelthen fordi der er behov for at få sat endnu mere fokus på den udfordring, som vi står overfor, siger Signe Simonsen, stifter af Race for Oceans, der blandt andet er støttet af Sol og Strand.

Også på østkysten
Derfor fortsætter stafetten til videre langs den jyske østkyst med sejlbåd fra Skagen 1. august og ankommer i Aarhus Havn14. august, hvor der bl.a. samles havplast via SUP og anvendes en undervandsrobot til at identificere det plastik, som ligger under overfladen.
– Det er i år fjerde gang, at vi gennemfører Race for Oceans Stafetten langs Vestkysten, og jeg er meget overvældet af den store opbakning, vi møder overalt og den stemning, som konceptet formår at skabe.
– Siden vi vandt Verdensmålsprisen i 2020, er interessen for konceptet accelereret, både nationalt og globalt. Vi havde i år valgt at skalere Race for Oceans Stafetten langs vestkysten fra 10 til 19 dage, da der er brug for at få sat endnu mere fokus på udfordringen omkring den stigende plastikforurening, siger Signe Simonsen.

Vedrører alle
Det har været vigtigt i udviklingen af Race for Oceans, at alle kan være med, uanset forudsætninger.
– Den stigende plastikforurening i havene vedrører os alle, hvorfor der også skal være noget for alle. Derfor glæder vi os over, at vi netop har modtaget støtte fra Miljøstyrelsens Strandoprydningspulje til pilotprojektet ”Race for Oceans rundt i Nordjylland”, som gennemføres fra 1. september 2022 til 30. april 2023 og via et cirkulært lab med udgangspunkt i verdensmål 14 – livet i havet, også kommer til at kunne inkludere børn, unge og voksne med fysiske og psykiske udfordringer, siger Signe Simonsen.