Lørdag formiddag tager Thorbjørn Jepsen tilbage til sin farm på Gjøl, hvor Fødevarestyrelsen har været i gang med at slå besætningen på 11.500 mink, fordi den er smittet med Covid-19.
(Foto: Screendump af Thorbjørn Jepsens video)

Løber eller sidder i fælder
Og efter at Fødevarestyrelsens folk er taget hjem for den dag, møder der ham et trist syn, både dyreetisk og ikke mindst sikkerhedsmæssigt.
– Jeg finder fire mink. De to sidder i fælder, og andre to løber frit omkring på farmen. Samme aften skal jeg op og fodre, og her løber yderligere tre mink rundt og en sidder i en fælde. Det er dyremishandling, understreger Thorbjørn Jepsen.
Han har dokumenteret sine oplevelser med video.
– Jeg er så frustreret. Jeg vil ikke gå og rydde op efter Fødevarestyrelsen og se på det svineri.

(Foto: Screendump af Thorbjørn Jepsens video)

Risiko for sundheden
Desuden er der en risiko for, at de undslupne og syge mink kan slippe ud af farmen og ud i naturen.
– Hvis der kommer nogle forbi, som åbner porten. Den er ikke låst. Eller når Fødevarestyrelsen er i gang med aflivningen, så skal de åbne og lukke porten, når de skal have vognene ind og ud, påpeger Thorbjørn Jepsen.
– Og hvis de slipper ud, så har vi da for alvor problemer, hvis vi ikke har haft det før.

Fanges straks
Thorbjørn Jepsen fortæller, at minkavlerne aldrig ville drive farmen på den måde.
– Det kan ikke undgås, at en mink undslipper. De er så hurtige. Men så skal den fanges med et net med det samme. Jo længere tid den er på jorden, desto sværere bliver den at fange, siger han.

(Foto: Screendump af Thorbjørn Jepsens video)

Har fået en aftale
Da aflivningen skulle begynde, ville Thorbjørn Jepsen ikke lukke Fødevarestyrelsen ind, men blev af politiet beordret til at gå.
– Det sidste jeg siger til dem er, at farmen nu er deres ansvar, men sådan er det vist ikke juridisk, og jeg har ikke samvittighed til bare at lade stå til, siger han.
Dog har Thorbjørn Jepsen i dag, søndag 11. oktober, fået lavet en aftale med Fødevarestyrelsen om, at han skal komme og kontrollere om alt er i orden, inden styrelsen forlader farmen efter dagenes aflivning.

Tager for langt tid
For det kommer til at tage tid. Lang tid for at få aflivet alle 11.500 mink hos Thorbjørn Jepsen.
– Nu har Fødevarestyrelsen været i gang på min farm i to dage med fem vogne og fået aflivet 3.000 mink. Det kunne jeg og min medarbejder have klaret på samme tid med en enkelt vogn, fortæller Thorbjørn Jepsen.
På landsplan forventes det, at mindst 1 mio. mink skal aflives.
– Hvorfor ikke give minkavlerne en ordentlig kompensationsordning og lave en aftale med dem, om at de afliver minkene. Det kunne vi have klaret på 14 dage. Prøv at se hvor mange folk Fødevarestyrelsen har i gang. Det kommer til at tage lang tid og koste samfundet rigtig mange penge. Du drømmer ikke om, hvor dyrt det bliver.

Vores Jammerbugt har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Fødevarestyrelsen i dag, søndag 11. oktober.

Se en af Thorbjørn Jepsens video her:
https://www.facebook.com/100009241439235/videos/2760432934274727

Læs mere om problematikken her: