Selv om Verdens Største Sandslot har 11 måneder på bagen, troner det stadig ved indgangen til Skulpturparken Blokhus og nu med en ny udsmykning, som med farverne gul og blå signalerer støtte til Ukraine.

Nyt kreativt skue
Sandslottet, der blev kendt verden over sidste år, som det højeste nogensinde med en højde på 21,16 meter, er efter vinterens frost krakeleret en hel del i overfladen, hvorfor det nu er blevet raspet i overfladen, så de nu er så jævne som muligt.
Men toppen er forblevet rimelig pænt fra opførelsen i sommeren 2021, og denne udsmykning har derfor fået lov til at blive.
– Vi har i Skulpturparken Blokhus udtænkt et kreativt alternativ til frit skue for alle og  har derfor engageret os med de verdenskendte sandskulptører, hollandske Wilfred Stieger og Edith van de Wetering samt Kevin Crawford fra Australien, fortæller indehaver John Andersen.
Wilfred Stieger designede i øvrigt sandslottet i 2021, og han har sammen med også Edith van de Wetering og Kevin Crawford gennem en del år lavet både sandskulpturer og fiberskulpturer i Skulpturparken.

Første gang
Kunstnerne begyndte på arbejdet 17. maj, og ingen af dem havde før prøvet at male sandskulpturer i et sådant omfang som tilfældet her, og da slet ikke i de højder på over 20 meter.
– Men de er gået frisk og optimistisk til opgaven, selvom den er fysisk yderst krævende, fortæller John Andersen.
Gæster i Blokhus kan samtidig opleve Blokhus Sandskulptur Festival inde i selve Skulpturparken Blokhus, hvor der er opført en række nye sandskulpturer efter dette års tema: Fra Istid til Nutid.

Udsmykningen
Toppen af sand​​skulpturen repræsenterer Ukraines flag med dets blå himmel og gyldne kornmarker. Herefter kan man se 6 sider på skulpturen. Hver side fortæller en lille historie om Ukraines kultur.

 • Side 1: Duen
  Duen med en olivengren er det universelle symbol på fred og frihed.
 • Side 2: Øjet og solsikkerne
  Solsikken er Ukraines nationale blomst. Det grædende øje viser sorgen over den tragedie, der sker lige nu. Siden invasionen har solsikken ændret sig til et globalt symbol på modstand, enhed og håb. 
 • Side 3: Blomster
  Blomsterne er baseret på typiske blomstermønstre fundet i ukrainsk broderi. Plante- og blomsterdekoration symboliserer konstant fornyelse og uendelighed. 
 • Side 4: Vinkende linjer
  De bølgede linjer repræsenterer det ukrainske folks modstandskraft, hvor individuelle tråde er stærkere, når de er vævet sammen. 
 • Side 5: Hvede
  Ukraine er en af ​​verdens største eksportører af hvede. Truslen mod denne forsyning kan have globale konsekvenser. 
 • Side 6: Geometriske mønstre
  De geometriske mønstre er for det meste relateret til skønheden i den ukrainske natur. Scenen skildrer ødelæggelsen af ​​dette mønster, der kommer sammen igen og genopretter balance og orden.